Hvert år kjøper vi sportsutstyr for over 20 milliarder i Norge. Det enorme utstyrspresset fører til at mange foreldre tar barna sine ut av idretten. For å snu trenden inviterer nå Lyn Fotball, Bækkelaget Sportsklubb og Kolbotn IL til tidenes enkleste ombruksdugnad.

Bruk og kast: En gjennomsnittlig amerikaner kaster 48 kilo sportsutstyr i året. Ingenting tyder på at nordmenn er noe bedre, så behovet for nye ombruksløsninger i idretten er stort.
– Undersøkelser viser at nesten 7 av 10 foreldre synes barneidretten koster for mye, og sportsutstyr er en av de store kostnadsdriverne. Det har gått så langt at hele 16 prosent har tatt barna sine ut av en idrett fordi det har vært for dyrt. Det vil vi gjøre noe med og derfor inviterer vi nå til en ombruksdugnad som både skal bidra til inkluderende barneidrett og utgjøre en forskjell for miljøet, sier Carl Gustav Borander, daglig leder i Lyn Fotball, Maria Rugaas, markedssjef og inkluderingsansvarlig i Kolbotn IL og Ulrik Røed, sportslig leder i Bækkelaget Sportsklubb.
Henter brukt sportsutstyr hjemme hos deg Selv om frivilligheten står sterkt i idretten, er det mange som etterlyser enkle måter å bidra på i en hektisk hverdag.
– Vi vet at mange synes ombruk er vanskelig og derfor gjør vi det lettere å delta på ombruksdugnaden enn noen gang før. Nå trenger man ikke engang å gå ut for å være med. Alt man trenger er å legge brukt fotballutstyr i en pose og sette den ved postkassa, så kommer budene til Helthjem og henter etter avtale, sier Preben Carlsen, med-gründer av Good Sports.
Vil gjøre ombruk enklere, rimeligere og mer bærekraftig
Ombruksdugnaden markerer starten på et arbeid for å utvikle en enklere, rimeligere og mer bærekraftig løsning for sportsutstyr. – Vi begynner med å samle inn brukt utstyr, men allerede etter påske introduserer vi et abonnement på barnefotball-utstyr med ombruk inkludert. Ved å levere utstyr som en tjeneste gjør vi det lett å bytte inn utstyr i takt med at barna vokser. Innbytte og retur bestiller man rett på nett, mens Helthjem henter og leverer på døra til medlemmene. Når vi har testet ut løsningen i barnefotballen, er planen å innføre tilsvarende løsninger for flere aldersgrupper og idretter, sier Carlsen.

Vil gjøre ombruk til det beste alternativet: – Sammen med idrettslagene selv har vi nå en unik mulighet til å gjøre ombruk til et bedre alternativ enn å kjøpe nytt, sier Preben Carlsen.
Skal gjøre ombruk konkurransedyktig Til tross for at 9 av 10 nordmenn synes ombruk er viktig, har under halvparten kjøpt brukt selv. Det skyldes blant annet at ombruk er tungvint og lite tilgjengelig. For å gjøre ombruk konkurransedyktig med forbruk har Good Sports utviklet et system som gjør det enkelt, rimelig og bærekraftig å håndtere ombruk av sportsutstyr. – Ved å gjennomføre en ombruksdugnad i regi av klubben får vi tilgang til utstyr som ellers hadde blitt kastet. Vår oppgave er å kvalitetssikre utstyret, reparere, rengjøre og sette det sammen til utstyrspakker av høy kvalitet. Deretter hjelper vi klubben med å drifte en abonnementstjeneste med ombruk inkludert, og slik bidrar vi til at det blir enklere, rimeligere og mer bærekraftig å trene, sier Carlsen i Good Sports.